top of page
Search
  • Writer's pictureAnja Kulovesi

Ikä on muutakin kuin numero


Mysteerikoulussa ihmetellään, miksi emme ole ylpeitä ikävuosistamme. Miksi vähättelemme niitä toteamalla, että ikä on vain numero. Eikö tuo numero symboloi kokemusten, unelmien ja pelkojen määrää, opittuja asioita ja lahjaksi saatuja arjen onnenhetkiä? Mitä isompi numero, sitä enemmän elämää kaikkine tunteineen, oivalluksineen ja uskomuksineen, jotka kokemuksemme meille tarjoilivat. Miksi haluaisimme vähentää muutaman vuoden iästämme tai hävetä totuuden paljastumista? Kysäisin, mitä https://chat.openai.com vastaisi ja tässä tekoälyn nopea lista:


On monia syitä, miksi jotkut ihmiset saattavat hävetä kertoa ikänsä. Joillekin ihmisille ikääntymiseen liittyy negatiivisia mielleyhtymiä, kuten heikentyvä terveys, vähenevä fyysinen vetovoima tai heikompi työsuorituskyky. He saattavat pelätä, että heitä kohdellaan eri tavalla tai syrjitään ikänsä vuoksi.


Toisille ihmisille ikä on herkkä aihe, ja he saattavat haluta suojella itseään muiden arvostelulta tai negatiivisilta kommenteilta. He saattavat myös tuntea, että heidän ikänsä määrittelee heidät liian vahvasti ja haluavat tulla tunnustetuksi muista syistä kuin iän perusteella. Lisäksi nyky-yhteiskunnassa, jossa nuoruus ja nuoruuden ihannointi ovat korostuneet, ikääntyminen voi olla arka aihe monille ihmisille. Yhteiskunnassa korostetaan usein nuorten ulkonäköä, suorituskykyä ja kulttuurillista merkitystä, ja vanhemmille ihmisille saattaa tulla tunne, että heidän asemansa yhteiskunnassa on vähemmän arvostettu tai huomioitu.


On kuitenkin tärkeää muistaa, että ikääntyminen on normaali osa elämää, ja että kaikenikäiset ihmiset ovat arvokkaita ja ansaitsevat kunnioitusta ja arvostusta. Meidän tulisi pyrkiä rakentamaan yhteiskunta, joka kunnioittaa kaikenikäisiä ihmisiä ja tarjoaa mahdollisuuksia ja arvostusta kaikille elämänvaiheista riippumatta.


Olen samaa mieltä tekoälyapulaisen kanssa ja pidän etenkin tuosta viimeisestä pyrkimyksestä! Myös aikamme nuoruuden ihannointi, ulkonäköihanteet ja yhteiskunnan ikääntyville tarjoamat mallit ovat ikäviä tosiasioita, joilla myönnän olevan itsellenikin merkitystä. Kun olin teini-ikäinen, halusin olla vanhempi saadakseni enemmän vapauksia. Nyt en haikaile takaisin nuoruuteen, mutta koen jälleen, että joudun tiukasti pitämään huolta vapaudestani ja oikeuksistani elää merkityksellistä ja oman näköistäni elämää. Vaarana on myös ostaa rajoittavia uskomuksia siitä, mitä missäkin iässä saa ja voi tehdä.


Täytän 77 vuotta parin päivän päästä. En koskaan ole hävennyt kertoa ikääni. Usein joudun tekemään laskutoimituksen sen selvittämiseksi ja helposti pyöristän vuodet ylöspäin. Ehkä olen outo, mutta olen aika ylpeä siitä, että olen saanut elää kahdeksalla vuosikymmenellä ja olla mukana huikeissa muutoksissa. Minua kiinnostaa tulevaisuus niin haasteineen kuin mahdollisuuksineenkin ja haluan oppia uusia asioita. Juuri nyt tämä tekoäly vaikuttavien vuorovaikutustaitojen apulaisena on tosi kiinnostava. Samalla toki pelottava, mutta oppiläksyyn kuuluu kriittinen ajattelu. Keskustelin tästäkin chatbotin kanssa ja se muistutti mm.:


On siis tärkeää arvioida vastauksiani kriittisesti ja tarkistaa ne muista luotettavista lähteistä, jos asia on erittäin tärkeä tai vaikuttaa tärkeään päätökseen. Lisäksi on hyvä ottaa huomioon, että vastaukseni perustuvat usein yleisiin tietoihin, eivätkä välttämättä ole aina sovellettavissa yksilöllisiin tilanteisiin tai poikkeaviin tapauksiin.


Annan chatbotin lopettaa ihmettelysession tällä kertaa. Taidan kutsua sen toistekin mukaan Mysteerikouluun.


Iän myöntäminen on henkilökohtainen asia, joka riippuu monista tekijöistä, kuten yksilön omasta kokemuksesta, kulttuurisista normeista ja yhteiskunnallisista odotuksista. Jotkut ihmiset saattavat kokea itsensä vanhoiksi jo varhaisessa keski-iässä, kun taas toiset voivat tuntea itsensä nuorekkaina vielä korkeammassakin iässä. On tärkeää ymmärtää, että ikä on vain numero, eikä se määritä ihmisen arvoa tai kykyjä. Jokaisen tulisi kunnioittaa omaa ja muiden ikää, ja arvostaa kaikenikäisiä ihmisiä ainutlaatuisina yksilöinä.

***

Lue lisää ikääntymiseen liittyvistä kokemuksista, uskomuksista ja oivalluksista Mysteerikoulu. Inspiraatiokirjasta ikääntyville. Voit tilata kirjan täältä: https://www.bod.fi/kirjakauppa/mysteerikoulu-anja-kulovesi-9789526851754 , muista nettikirjakaupoista tai kysy kirjastostasi.68 views0 comments

Recent Posts

See All

Comentários


bottom of page