top of page
Search
  • Writer's pictureAnja Kulovesi

Pelikenttänä oma elämä


Tuntemattomien polkujen vetovoima, arjen iloiset yllätykset ja ajoittainen rutiineista irtautuminen lisäävät elämään seikkailun makua. Tarvitsen niitä. Kenties enemmän kuin monet muut, en tiedä. Sopiva määrä turvallisuutta on tarpeen, mutta jos arki pääsee muuttumaan liian ennustettavksi, tuntuu kuin elämä valuisi hukkaan. Näin upea planeetta, niin paljon kartoittamattomia polkuja, kiinnostavia ihmisiä ja ilmiöitä. Haluan pitää kalenterissani runsaasti tilaa improvisoinnille ja yllätyksille.


Tietysti elämä tarjoaa myös ikäviä yllätyksiä ja uusia haasteita. Pitkään jatkunut pandemia rajoituksineen on ollut sellainen, mutta näin kolmantena vuotena on mahdollista jo arvioida, miten se on muuttanut omaa käytöstä ja elämää. Oltiin miehen kanssa etulinjassa Pohjois-Italiassa maaliskuussa 2020, kun uutiset olivat hurjimmillaan ja tilanne Euroopassa muuttui päivittäin. Arki muuttui jännitysnäytelmäksi, jotenkin epätodelliseksi ja päätöksiä oli tehtävä nopeasti. Jäädäkö vielä Italiaan (meillä oli turvallisen tuntuinen ympäristö) vai lähteäkö autolla Euroopan läpi kotia kohti? Päädyimme jälkimmäiseen vaihtoehtoon ja selvisimme hyvin, joskin uusia reittivalintoja piti tehdä koko matkan ajan rajojen sulkeutuessa. Koti-Suomessa arjen toiminnot muuttuivat, kun opettelimme tilaamaan ostokset kotiin ja liikkumaan ulkona mahdollisimman kaukana muista ihmisistä. Kaikki sujui edelleen hyvin. Oli kuin olisimme tulleet temmatuiksi selviytymispeliin, jonka säännöt piti löytää tai keksiä itse. Toistaiseksi kaikki valintamme ovat toimineet hyvällä tavalla, eikä pitkäksi venynyt epävarmuus ole onnistunut masentamaan meitä. On asioita, joita kaipaamme, mutta kaikki elämässä tarpeellinen on edelleen olemassa. Myös jotain uutta on löytynyt.


Ajatus elämästä pelinä kiehtoo minua. Pelissä on haasteita, jännitystä, yllättäviä käänteitä, valintoja ja palkintoja. Jotkut valinnat osoittautuvat huonoiksi, mutta niin kauan kuin peli jatkuu, voi valita uudelleen. Joskus on järkevää odotella sopivaa hetkeä, eikä hätiköidä päätöksissään. Maiseman vaihto tuo peliin uutta jännitystä, kun säännöt voivat olla erilaisia. Meille jäi jotain kesken Ligurian rinteillä ja kun taas rohkenimme palata Italiaan, opimme jälleen uusia asioita. Ehkä tämä onkin se ympäristö, jonka valo ja kukkivat rinteet tarjoavat meille juuri nyt mahdollisuuden oppia dolce tempo elämää ilman hoppua mihinkään. Kohtaamme uusia ihmisiä ja jokaisella on jokin viesti, mikäli maltamme kuunnella. Maailmassa, missä polarisaatio lisääntyy, kulttuurien kohtaamiset alkavat tuntua entistä arvokkaammilta. Pandemian aikana olemme myös oppineet rakentamaan ja pitämään yllä yhteyksiä virtuaalimaailmassa. Olemme lukeneet ja kuunnelleet enemmän kirjoja kuin ennen eristäytyneempää elämää. Keskustelemme enemmän elämän tärkeistä asioista. Olemme lähempänä luontoa ja improvisoimme pieniä retkiä ja piknik-lounaita monta kertaa viikossa. Helppoja asioita, joita ehkä joskus tulemme muistelemaan kaipauksella.


Kuvittelenko vain, vai onkohan nyt helpompi olla läsnä hetkessä kuin ennen elämää rajoittavia sääntöjä? Jokin selviytymiseen liittyvä vaisto ohjaa keskittymään enemmän mahdollisuuksiin ja hyviin asioihin, kuin puutteisiin ja epäkohtiin. Kevään edetessä ja päiuän pidetessä energiavarannotkin lisääntyvät ja tuntuu helpolta keksiä uusia vaihtoehtoja selviytymispelin reittivalintoihin. Siellä täällä polkumme risteilevät muiden pelaajien kanssa ja rikastuttavat valintojen kirjoa. Jos pelin päämääränä on hyvä elämä, se todennäköisesti on poimittavissa pieninä annoksina pelin edetessä.

***

Anja Kulovesi on tieto- ja lastenkirjailija ja kiireenkesyttäjä. Hän kirjoittaa elämys- ja dolce tempo matkailukirjaa Italiassa ja ohjaa huhtikuun alussa Luovuusleirin Liguriassa.


Jos olet kiinnostunut pätevöitymään Kiireenkesytys® oppaaksi yhdistäen etäopiskelun ja henkilökohtaisen ohjauksen, pyydä lisätietoja: anja@suninnovations.fi
54 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page