top of page
Search
  • Writer's pictureAnja Kulovesi

Improvisoitu kalenteri

Updated: Oct 24, 2022


Ystäväni esitteli minulle elokuussa kalenteriaan, josta löytyi vasta huhtikuulle ohjelmoimatonta aikaa. Muistan, että joskus omanikin on näyttänyt hyvin täydeltä. Työelämän kiihkeimpinä aikoina riemuitsin yllättävistä ohjelman peruutuksista, jolloin tuli tilaisuus improvisoida tai ottaa lempeä aikalisä. Vuosien kuluessa aloin yhä mustasukkaisemmin varjella ohjelmoimattomia hetkiäni. Suunnittelin itse omat kalenterini, joissa oli aina muistutuksia ja tilaa omille hyvinvointihetkille.


Nykyisessä elämäntilanteessani on vihdoin tilaisuus siirtyä improvisoituun kalenteriin. Sellaiseen, jossa on päivä- ja viikkotolkulla tyhjää tilaa. Se ei tarkoita, ettenkö kävisi säännöllisesti harrastamassa liikuntaa, tapaisi perhettä ja ystäviä, osallistuisi vapaaehtoistyöhön tai seikkailisi maailmalla. Tykkään edetä asioissa sen mukaan, mikä tuntuu hyvältä, tärkeältä ja inspiroivalta nyt. Koska vietämme miehen kanssa runsaasti ulkoilmaelämää, säälläkin on vähän merkitystä päivän valintoihin. Luova työ vaatii myös sopivan vireen sujuakseen soljuvasti. Joskus parhaat ideat syntyvät yöllä ja silloin on hyvä nukkua aamulla pitkään. Useimmiten kalenterini sallii sen.


Illan virkkuna, aamun torkkuna sovin harvoin mitään ohjelmaa aamuksi. Puhelimeni ei soi eikä ota vastaan viestejä ennen kymmentä. On ylellistä noudattaa omaa vuorokausirytmiään, eikä se aina ole ollut mahdollista. Uskon kuitenkin, että sillä on vaikutusta elämän laatuun. Jaksaisimme, osaisimme ja nauttisimme enemmän, jos voisimme huomioida parhaat vireystilamme.


Haluan myös iloisen kalenterin. En koskaan suostunut sähköiseen kalenteriin. En halua, että joku muu ohjelmoi päivääni. Sähköinen kalenteri on tylsä. Haluan viettää luovaa elämää, en täyttää tunteja lukujärjestyksessä. Useimmat paperikalenteritkin ovat ikävän näköisiä. Vuosikymmenen suunnittelin kollegojeni kanssa sellaisia Kiireenkesyttäjän hyvinvointikalentereita, joista itse pidimme ja useat asiakkaammekin innostuivat. Kalentereissamme oli erilaisia teemoja eri vuodenaikoihin. Oli pieniä viriketehtäviä, voimalauseita ja kuukauden motto. Tietysti oli myös tilaa suunnitella omaa hyvinvointia. Vuoden kolme tärkeintä tavoitetta näkyivät heti etukannessa.


Jossain vaiheessa oman oloisten Kiireenkesytyskalentereiden tuotanto loppui. En ollut ainoa, joka jäi kaipaamaan niitä. Tänä päivänä suunnittelen valmiiseen kalenteripohjaan mahdollisimman pitkälle oman visuaalisen ilmeen ja valitsen sopivimmat sisäsivut. Sunnuntaisin värittelen seuraavan viikon kuvan ja kirjoitan muistiin muutaman tavoitteen tai viikon teeman. Viikon aikana syntyneille uusille ideoille on tilaa ja jokaiselle päivälle kertyy viikon edetessä lyhyt päiväkirjamerkintä. Hulvattomia viikkoaukeamia syntyy, kun lapsenlapseni pääsee lisäämään värikkäitä kuvia sivuilleni.


En tiedä, millainen kalenteri sinua ohjaa päivittäisissä valinnoissasi. Toivottavasti se on ystäväsi ja auttaa sinua huolehtimaan omista terveistä rajoistasi. Ehkä siinä on tilaa omille unelmille ja impulsiivisille valinnoillekin. Olkoon aikamatka tulevaisuuteen itsesi näköinen!

***

Anja Kulovesi on tieto- ja lastenkirjailija, Kiireenkesytys® konseptin äiti.

Kiireenkesyttäjän käsikirja ja Kesytä kiire! löytyvät e-kirjoina, Kiireenkesyttäjän käsikirja myös äänikirjana.

Viimeisin kirjani aiheesta on Kiireenkesyttäjä. Avain hyvään elämään (readme.fi) Kysy kirjakaupoista, lainaa kirjastosta tai tilaa postimyynnistä.




19 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page