top of page
Search
  • Writer's pictureAnja Kulovesi

Kirjailija Mysteerikoulussa


Olen viime aikoina pohtinut kirjoittamisen motivaatioita ja kustannusalan käytäntöjä. Tulin puolivahingossa synnyttäneeksi aiheesta keskustelua muiden kirjoittajien kanssa. Olin ihmetellyt sitä, ettei osa kustantajista, joiden kanssa kirjoittaja toivoo yhteistyötä, edes vaivaudu vastaamaan. Tilanne kustantajan puolella voi tietysti olla hankala runsaiden käsikirjoitusten ja vähäisen henkilökunnan takia, mutta jos robotti lähettää viestin aineiston vastaanottamisesta, luulisi, että sama robotti voisi jonkin kohtuullisen ajan kuluttua pahoitella, ettei voi ottaa tarjottua ideaa tai käsikirjoitusta nyt ohjelmaansa. Minusta sekin olisi parempi kuin kuoliaaksi vaikeneminen.


Olen itse ollut onnekas omien teosteni kanssa. Kun vuosikymmeniä sitten kirjoitin ensimmäiset kirjani, julkaisin ne itse tarjoamatta kenellekään kustantajalle. Kun ensimmäinen kirja sai myönteistä julkisuutta muutamassa riittävän isolevikkisessä lehdessä, kirjojen painos (olin ottanut 1000 kpl) loppui nopeasti. Tietysti se rohkaisi myös jatkamaan kirjoittamista. Minulla oli päivätyö, enkä koskaan kuvitellut rikastuvani kirjoillani. Halusin vaikuttaa itselleni tärkeisiin asioihin ja ajatusten kirkastaminen paperilla oli itselleni terapiaa. Enemmän kuin tyhjän arkin ongelmia, minulla on ollut ylitarjontaa ideoista. Kun jostain tärkeästä teemasta nappaa kiinni ja sukeltaa siihen syvemmälle kirjoittamalla, ajatus kirkastuu ja syntyy uusia oivalluksia. Nautin kirjoittamisesta, en koe sitä työnä. Olen kyllä ansainnut kirjoittamalla artikkeleita ja kolumneja mm. kaupan alan lehtiin, mutta siitä on jo aikaa.


Keskustelu, joka heräsi kustannuskäytännöistä, valaisi sitä, että moni itselleen tärkeän hengentuotteen lähettänyt on saanut huonoa kohtelua kustantajaehdokkaiden taholta. Minulla on kokemuksia siitä, etteivät kaikki kustantajat vaivaudu vastaamaan, mutta on myös hyviä kokemuksia asiallisista ja kohtuuajassa lähetetyistä kielteisistäkin päätöksistä. Kokemusta yhteistyöstä on viiden kustantajan kanssa, useimmat niistä hyviä. Olen aina nähnyt kirjaprosessin yhteistyönä ja halunnut osallistua markkinointiin itse. Kustantajalta olen saanut näkyvyyttä heidän sivuillaan, katologissaan ja messuilla. Jotkut kustantajat ovat järjestäneet julkistustilaisuuden ja lähettäneet toimittajille ja vaikuttajille ilmaiskappaleita kirjoista. Saatuani alalta hyviä asiantuntijakontakteja vuosien varrelta, olen kustantanut monia kirjojani itse. Yleensä se on ollut myös kannattavampaa. Taitavia kielenhuoltajia, kuvittajia ja taittajia kyllä löytyy. Painotalojen kanssa (sekä Suomessa että ulkomailla) on helppo tehdä yhteistyötä. Kirjakauppojen listoille ja kirjastoihinkin on vaivatonta saada tiedot teoksistaan. Markkinointi on vaikein osa yhtälöä. Kun se onnistuu, oma tunnettuus kasvaa ja on helpompi olla kiinnostava muillekin kustantajille.


Kustannusala muuttuu koko ajan. Lukija voi valita painetun kirjan, e-kirjan tai äänikirjan. Itse harrastan kaikkia. Ne sopivat eri tilanteisiin ja joskus täydentävätkin toisiaan. Iloitsen siitä, että useita kirjojani, joista on painos loppunut vuosia sitten, luetaan nyt sähköisessä muodossa. Yksi suosituimmista kirjoista löytyy myös äänikirjana. On hienoa, että kirjat voivat löytää lukijansa monessa eri formaatissa. Tilanne muistuttaa aikaa, jolloin valokuvausala mullistui ja pelkäsimme, että digimaailman myötä valokuvaaminen loppuisi. Tiedämme nyt, että ihmiset kuvaavat enemmän kuin koskaan. Menetelmät ovat vain muuttuneet ja laajentuneet.


Kokeilin nyt ensimmäistä kertaa kirja-alalla työskentelevän ystäväni suosituksesta tarvehankintaista kirjankustannusta. Tuntuu kätevältä, ettei missään pölyty myyntiä odottelevia kirjapinoja, vaan tilaukset painetaan digitaalisesti sitä mukaa, kun joku haluaa ostaa. Jännityksellä tilasin ensimmäisen kirjan Italiaan. Kun UPSin lähetti neljän päivän kuluttua kiikutti kirjan minulle, tartuin siihen vapisevin käsin, mutta kaikki huoleni olivat turhia. Kirja on laadukkaasti painettu ja paperi on hyvää. Iloinen yllätys oli, että palvelun tarjoajan kanssa yhteistyö sujuu erittäin nopeasti ja kivuttomasti. Minulle ollaan ystävällisiä ja saan vastaukset kaikkiin kysymyksiini. Monipuolisen markkinointimateriaalinkin tilaaminen on tehty helpoksi. Se, kuinka paljon kirjoja ostetaan ja kattaako myynti kulut ja vaivan, jää vielä nähtäväksi. Riski on minun, mutta niinhän se aina on. On tarjottava jotain ajankohtaista ja riittävän kiinnostavaa ja tavoitettava oikeat lukijat, joita aihe kiinnostaa.


Kirjoitin Mysteerikoulu -kirjan ikääntyville, koska olin ajautunut kirjan kysymysten sokkeloihin ja halusin kuulla kokemusasiantuntijoita ja vanhenemisen asiantuntijoitakin. Olin saanut mittani täyteen siitä julkisesta keskustelusta, jota aika yksipuolisesti ikäihmisten ja heidän tuottamiensa haasteiden ympärillä käydään. En tuntenut istuvani joukkoon, enkä jaksanut uskoa, että kaikki muutkaan halusivat kutistua meille tarjottuun kuvaan. Jokin ikuisesta tarpeesta nousta barrikadeille aktivoitui. Sen sijaan, että olisin järjestänyt protesteja kaduilla, kyselin kavereilta ja vanhoilta viisailta. Löydät heidät ja heidän maalaamansa laajemmat maisemat Mysteerikoulu -kirjan kansien sisältä.


Jos suunnittelet omaa kirjaa, kannustan sinua toteuttamaan unelmasi. Kirjoittamien on luova prosessi, joka on arvokas sinällään. Samalla opit ilmaisemaan itseäsi, kiteyttämään asioita, toimimaan pitkäjänteisesti, löytämään oman äänesi ja käsialasi. Useimmilla meistä on unelma täydellisestä kustantajasta, mutta sellaisia ei ole. On monenlaisia kustantajia. Jos et onnistu saamaan reilua sopimusta kenenkään kanssa, älä masennu. Jos haluat pitää painettua kirjaa kädessäsi, voit painattaa vaikka yhden kirjan. Jos sinulla on valmis yleisö, on erilaisia tapoja saavuttaa heidät. Voit myös saada monenlaista palautetta ja kaikista voit oppia jotain. Älä anna niiden kuitenkaan vaikuttaa ihmisarvoosi. Voima on sisälläsi. Olet toteuttanut yhden unelmasi ja voit olla siitä ylpeä.

***

Anja Kulovedeltä on aiemmin ilmestynyt kirjoja itsensä kehittämisestä, yrittäjyydestä, työkulttuurin muutoksesta sekä kolme mielikuvitteluun rohkaisevaa kirjaa lapsille.


Mysteerikoulu. Inspiraatiokirja ikääntyville ilmestyi helmikuussa 2023. Kustannus: Sun Innovations Oy. Kielenhuolto ja taitto: Suunnittelutoimisto Tammikuu Oy. Paino ja jakelu: BoD - Books on Demand, Norderstedt, Saksa.


Elämysmatkakirja Luovuusleiri Liguriassa on valmistumassa keväällä Italiassa.

73 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page