top of page
Search
  • Writer's pictureAnja Kulovesi

Ikuisesti kiehtova teemaVein lapsenlapsen elokuviin ja löysin itseni tuttujen fantasioiden maailmasta. Sama taistelu hyvän ja pahan välillä kuin vuosikymmeniä sitten lasteni suosikkielokuvissa ja fantasiakirjoissa jatkuu aina vaan. Luin kahteen kertaan ääneen Tolkienin Taru sormustenherrasta ja jännittävä sankaritarina nähtiin myös teatterissa ja elokuvana. Kun poikani oli pieni, hänen suosikkinsa oli He-Man, jonka voimalause kuului "I have the power!". Myähemmin innostuin itsekin ahmimaan J.K.Rowlingin Harry Potterit heti niiden ilmestyttyä. Eilen lapsenlapsen kanssa ihailtiin koiranpentujen sankaritekoja Ryhmä Hau elokuvassa. Siinä pienin ja heikoin pentu pelasti maapallon meteoriittisateelta ja paha sai jälleen palkkansa.


Jäin pohtimaan suosikkikertomusten yhteistä symboliikkaa. Ikuinen taistelu hyvän ja pahan välillä tuli ensimmäisenä mieleen, mutta paneuduttuani Chat GPT:n kanssa aiheeseen, löytyi muitakin yhteisiä tekijöitä.


* Ystävyys ja ystävällisyys. Kaikissa luotetaan ystäviin ja korostetaan yhteisöllisyyden ja tiimityön merkitystä.


* Vastuullinen voimien käyttö. Kaikissa tarinoissa sankareilla on poikkeuksellisia voimia käytössään. Vastuullinen voimankäyttö korostuu.


* Kasvu ja kehitys. Sankarit käyvät läpi kasvun ja kehityksen matkan, joka auttaa heitä löytämään oman paikkansa maailmassa.


* Taianomaiset fantasiaelementit. Ainutlaatuinen tunnelma syntyy fantasia-aineksista.

Koska itsekin olen kirjoittanut lapsille, selasin ilmestyneet kolme kirjaa läpi etsien yllä lueteltuja koukuttavia elementtejä. Ystävyyden ja omien valintojen merkitys sekä fantasia ainekset löytyivät kaikista kolmesta kirjasta. Susanna tarinoissa mielikuvitus on lasten supervoima. Sen avulla voi ylittää ajan ja paikan rajat, kuten Susannan haltiakummi neuvoo Susannan salainen maailma kirjassa:


Nämä ovat ihmettelyn silmälasit. Älä koskaan hukkaa niitä. Ajattoman ihmettelyn maailma on täynnä uskomattoman mielenkiintoisia asioita. Jos hämmästelet, tutkit ja ihastelet niitä, aika katoaa ja olet juuri vilahtanut Kellomaailmasta Ajattomaan maailmaan. Joskus voit kutsua aikuisenkin kanssasi hämmästelemään, miten ajan voi pysäyttää ja puhaltaa kiireen pois. Ajattele, että elämä on suuri seikkailu ja ihmettelemällä enemmän, saat napattu sen reunasta kiinni yksi hetki kerrallaan. Ja hetkessä aika venyykin ikuisuudeksi. Se ei lopu koskaan.


Susanna ja Pienten tekojen kerho-kirjassa on ihmisten kauniimmista ideoista syntynyt Tulevaisuuskoulu, johon Susanna ystävineen pääsi vierailemaan. Siellä opittiin kuvittelemaan hyviä asioita ja löytämään yllättäviä mahdollisuuksia. Myönteisiä mielikuvia pidettiin yllä niin kauan että kaikki pääsivät niihin mukaan. Susanna ja hänen mukanaan salamatkustanut Rane Robotti astuivat myös junaan, jonka määräaseman nimi oli Hyvin kuviteltu maapallon tulevaisuus. Vaunussa näytti olevan etupäässä opiskelijoita, lapsia ja robotteja. Rane halusi tietää, tuliko roboteista ihmisten ystäviä ja miten ihmiset oppivat elämään rauhassa keskenään ja miten ilmastokriisistä selvittiin ja.... Harmillista kyllä sekä Rane että Susanna unohtivat kotiin palattuaan, mitä olivat nähneet ja kuulleet.

***

Susannan salainen maailma, ilm. 2017 ja Susannan Selviytymisopas, ilm. 2019 löytyvät e-kirjoina

SAGAn kustantamina.

Susanna ja pienten tekojen kerho, ilm. 2022. Kirjassa on Fanny Wiikin värikäs kuvitus. Linkki kustantajan sivuille5 views0 comments

Recent Posts

See All

Σχόλια


bottom of page