top of page
Search
 • Writer's pictureAnja Kulovesi

Opaskoirana matkalla


Matkoilta ja niiden oppailta toivotaan erilaisia asioita. Kun haluat tutustua kohteen historiaan ja kulttuuriin syvällisesti, tarvitset oppaan, jolla on runsaasti tietoa jaettavaksi ja hän tekee sen elävästi. Jos haluat fyysistä kuntoa ja omia rajoja koettelevan kokemuksen luonnossa, tarvitset matkanjohtajaksi luotettavan ammattilaisen. Itse rakastan seikkailuja, joissa opas pyrkii mahdollistamaan osallistujille elämyksellisiä hetkiä ja syvällisiä oivalluksia, vaikka ollaan liikkeellä ryhmän kanssa.


Perinteinen rooli uusiin retkikohteisiin edellyttäisi matkanjohtajalta hyvää tietopohjaa, alueen ja sen historian tuntemusta. Useimmilla ikimuistoisista seikkailuista, joissa minulle oli uskottu oppaan rooli, minulla ei ollut näistä mitään. Olin samanlaisella löytöretkellä tuntemattomaan kuin muutkin ryhmän jäsenet. Minulla oli väljä käsikirjoitus, jota olin valmis muuttamaan tarpeen mukaan. Koska tulevat matkakumppanini olivat vastanneet kutsuun, luotin siihen, että he olivat parhaat mahdolliset jakamaan seikkailun kanssani. En tuntenut kaikkia ennalta, joten olin utelias ja enemmän läsnä. Uskon, että juuri herkkä läsnä oleminen oli yksi onnistumisen avaintekijöistä. Minulla ei ollut mitään mahdollisuutta heittäytyä tuttuun rooliin, jota vankka kokemus kannattelisi. Olin vienyt itseni reunalle ja se oli osa tarinaa. Olin vastuussa turvallisuudesta ja seuraavien askelten löytämisestä, mutta olin yksi ryhmästä, joka oli saapunut paikalle kokeakseen jotain, mitä ei voinut määritellä etukäteen. Olimme kaikki enemmän tai vähemmän valmistautuneet yllätyksiin.


Vuosia ja monia matkoja myöhemmin opin jotain lainalaisuuksista, joita elämyksellisen matkan oppaan rooliin liittyy. Parhaiten tämä valkeni sellaisilla matkoilla, joissa meitä oli kaksi opasta. Matka ei epäonnistunut koskaan, mutta jos toisella oppaalla oli kovin määrätietoinen ja perinteisempi matkanjohtajan rooli, koin meidän menettäneen jotain mahdollisen tarinan lumovoimasta. Saimme mukavan, perinteisemmän matkan, jossa oppaan ja osallistujien roolit olivat selkeitä.


Jotkut opasystäväni, olivat valmiita heittäytymään täysillä ryhmän mukanaan tuomiin tarinan aineksiin kanssani. Ystäväni Reino kutsui itseään “opaskoiraksi”. Tämä kuvasi roolejamme erinomaisesti. Koska osallistujamäärä oli kasvanut suureksi, jaoin opaskoiran tehtäviä Reinon kanssa sekä Kreikassa että Irlannissa. Uskon, että kaikilla osallistujille jäi paljon muistoja näistä ainutkertaisista tarinoista, joissa jokaisella oli oma tärkeä roolinsa. Kun olemme vähemmän kiinni menneessä, tulevassa tai valmiissa käsikirjoituksissa, näemme asiat sellaisina kuin ne ovat, ei sellaisina, joina oletamme niiden olevan. Meillä on enemmän vapautta ja vapauden myötä mahdollisuuksia lumoutua elämän pienistä ihmeistä.


Parhaiden matkojen teemat olivat aina sellaisia, jotka kiehtoivat itseäni. Usein ne liittyivät syvällisiin kokemuksiin, joista olin oppinut jotain tärkeää. Halusin tarjota samankaltaisia mahdollisuuksia muillekin. Kreikkalaiseen kylään huomasin monien hakeutuneen elämän muutoskohdissa. Oman elämäni suunta oli muuttunut siellä täysin. Teemat vaihtelivat lempeästä liikunnasta, tanssista ja äänen parantavasta voimasta suosittujen James Redfieldin kirjojen oivalluksien elämiseen todeksi. Havaijilla huna -filosofia oli täydellinen kaiken mahdollistava käsikirjoitus. Kiinassa tutustuimme pitkän iän salaisuuksiin Aasian Havaijiksi kutsutulla saarella. Kun oppaana visioi matkan teemaa, kannattaa valita sellainen, johon voi täysin sydämin heittäytyä itse mukaan ja muokata käsikirjoitusta sen mukaan, mitä tapahtuu ja mitä yhteistä osallistujilla on.


Muistan erään kesäisen kurssin, jota ohjasin Suomessa ja jonka teemaksi nousi yllättäen kuolema. Se yhdisti kaikkia ja oli niin ilmeinen aihe, että siihen oli tartuttava kaikilla niillä keinoilla, joita keksin. En mitenkään olisi uskaltanut valita tällaista aihetta. Muistan vielä vuosien jälkeenkin, kuinka viimeisenä kauniina kurssipäivänä istuimme laiturilla järven rannassa ja juttelimme kuolemasta luontevasti ja luottavaisina. Olimme avoimin sydämin kohdanneet toistemme kertomusten äärellä ja tunnelma oli lämmin ja lohdullinen, vaikka jollain oli suuri suru takanaan ja joku toinen valmistui omaan kuolemaansa vakavan sairauden vuoksi. Sitä, mitä keinoja minulla oli käytössäni, en muista. Kaikki tapahtui sen ryhmän, sen tilanteen ja siihen antautumisen ehdoilla. Minulla ei ollut muita vaihtoehtoja.


Vihjeitä elämysmatkan opaskoiran rooliin

 • Riisu asiantuntijan, opettajan tai gurun roolit yltäsi ja antaudu valppaan opaskoiran tehtävään.

 • Älä ole täydellinen, ole läsnä ja oma itsesi. Ota riskejä paljastaaksesi, kuka olet rooliesi takana.

 • Luo, turvallinen, lämminhenkinen ilmapiiri, jossa on helppo kohdata, olla läsnä ja tuntea kuuluvansa mukaan.

 • Luota siihen, että jokaisella on jotain arvokasta annettavaa yhteiseen tarinaan. Pysy herkkänä napataksesi vihjeistä ja erilaisista tarpeista kiinni.

 • Rohkaise olemaan utelias, avoin omille havainnoille ja yhteisille tutkimuksille sekä jakamaan kokemuksia.

 • Rohkaise käyttämään kaikkia aisteja havaintojen tekemiseen ja asioiden ja elämän näkemiseen uusin tavoin.

 • Mieti, mitä sellaista omassa elämäntarinassasi, lahjoissasi ja haasteissasi on, mikä liittyy teemaan ja jonka voit jakaa osoittaen olevasi “samalla puolella”.

 • Kannusta tarinaa osallistujakeskeiseksi ilman valmiita tavoitteita siitä, mitä täsmälleen pitäisi lopputuloksena saavuttaa.

 • Muista, että ihmeitä ei voi monistaa, jokainen tarina on ainutkertainen.

 • Ole yhteydessä osallistujiin matkan jälkeen. He ovat olleet mukana mahdollistamassa teille kaikille arvokkaita kokemuksia.

***

Yllä oleva teksti on kevään aikana Italiassa valmistuvasta kirjastani Luovuusleiri Liguriassa. Mystisiä kutsuja, hidasta matkailua ja ligurialaisia kyliä.


Jos Italian Rivieran kevät kutsuu sinua ja haluat kutsun Mysteerikoulu Liguriassa nimiselle inspiraatioleirille toukokuussa 2023, lähetä viesti minulle: anja@suninnovations.fi. Mysteerikoulun teemat liittyvät helmikuussa ilmestyneeseen samannimiseen inspiraatiokirjaan ikääntyville. Kirja on tilattavissa suomalaisista kirjakaupoista, kirjastoista ja ulkomailla mm. Amazonin nettikaupasta tai linkistä: https://www.bod.fi/kirjakauppa/mysteerikoulu-anja-kulovesi-9789526851754


Kerron mielelläni kokemuksistani kirjailijana. Myös vaikeuksista ja mahdollisuuksista, joita voi kohdata sekä siitä, mikä pitää motivaatiota yllä ja miksi kannattaa toteuttaa unelmiaan. Voit tilata minut livenä tai virtuaalina Lukukeskuksen kautta: https://kirjailijavierailut.lukukeskus.fi/kirjailijat/kulovesi-leino-anja/


51 views0 comments

Recent Posts

See All

Comments


bottom of page